Belangrijke Spaanse (feest)dagen in december en januari

6 december Día de la Constitución
Op 6 december 1978 heeft maar liefst 92% van de Spaanse bevolking ingestemd met een nieuwe grondwet, daarom wordt ieder jaar op 6 december de“dag van de grondwet” dus de Día de la Constitución gevierd.
Het referendum voor deze stemming werd ingezet door Juan Carlos I, die na het dictatuur en de dood van Franco, koning was geworden en samen met het nieuwgekozen parlement een andere koers ging varen. Een belangrijke en officiële  vrije dag voor iedereen in Spanje

8 december Inmaculada Concepción
Op 8 december wordt de onbevlekte Ontvangenis van Maria gevierd, ofte wel de Inmaculada Concepción. “Maria werd met een onbevlekte ziel ontvangen in de schoot van haar moeder. Op haar ziel werd door God reeds tevoren de zuiverende werking van de toekomstige verlossing door haar zoon Jezus Christus toegepast.” Dit is een dogma van de katholieke kerk welke op 8 december 1854 afgekondigd is. Bijzonder detail is voor deze katholieke feestdag, dat indien deze dag op een zondag  valt, de vieringen dus de feestdag ervan verplaats wordt naar 9 december,  in 2019 is dit overigens al het geval.

 22 december: Trekking van de kerstloterij “ElGordo”
Spanjaarden zijn gek op loterijen, maar “El Gordo” is absoluut de allergrootste en belangrijkste loterij trekking van het jaar.  Een ware traditie voor iedere Spanjaard.
De trekking op zich is een hele happening en begint al om 8.00 uur ’s ochtends en is gedurende de gehele dag live op de Spaanse televisie te volgen. De nummers van de winnende ballen worden door zingende schoolkinderen bekend gemaakt.
“El Gordo”wordt net als alle andere loterijen van de Lotería Nacional georganiseerd door de Spaanse overheid. Prijzengeld wordt ook netto uitgekeerd,er hoeft geen belasting meer over betaald te worden, en er wordt 70% van het prijzengeld uitgekeerd. De Spaanse overheid houdt jaarlijks zo’n 1 miljard euro aan de kerstloterij over. Deze opbrengst wordt besteed aan sociale, goede doelen.
Dit jaar bestaat de prijzenpot van “El Gordo” maar liefst uit 2,5 miljard  euro!

24 december: Kerstavond
Spanje is een katholiek land en daarom is “Nochebuena” (kerstavond in Nederland) het belangrijkste kerstmoment. kerstavond wordt gevierd met de gehele Spaanse familie in huiselijke kring en wordt er groots en uitgebreid gekookt. Eigenlijk de enige avond dat in Spanje alle restaurants en bars gesloten zijn! Tijdens het kerstdiner worden er “villancicos “(kerstliedjes) gezongen en traditiegetrouw wordt er door de katholieken na dit kerstdiner gezamenlijk naar de “Misa del Gallo” (de nachtmis) gegaan.

25 december: 1e Kerstdag
Op 1e kerstdag komen de Spanjaarden wederom met familie of met goede vrienden bij elkaar om uitgebreid te lunchen. Vaak bestaat deze lunch uit diverse soorten vis en schelpdieren, denk hierbij aan garnalen in allerlei vormen, krab, kreeft maar ook andere vissoorten welke zowel koud als warm worden geserveerd. Vroeger was het traditie om op Drie Koningen de kinderen de cadeautjes te laten uitpakken, toch zie je steeds meer families de komst van“Papa Noel” (de kerstman) vieren op eerste kerstdag. Voor elk familielid, dus niet alleen voor de kindjes, zijn er cadeautjes onder de kerstboom of rondom de open haard.

Spanje kent net als België ook trouwens geen 2e Kerstdag

28 december: Día de los Santos Inocentes
De dag van de onschuldige of onnozele kinderen is in de katholieke kerk om het martelaarschap van onschuldige jongetjes van Bethlehem te vieren die onder het regiem van koning Herodus massaal werden vermoord ten tijde van de geboorte van Jezus. Het is geen officiële feestdag meer, maar wordt zeker niet vergeten en ieder jaar nog herdacht.
Wel heeft de naam onnozel een andere betekenis gekregen, eigenlijk is deze dag de Spaanse variant op onze 1 april, en een “inocentada” is eigenlijk een equivalent op onze 1 april grap! Wees dus gewaarschuwd als u op 28 december in Spanje verblijft.

31 december: Nochevieja
Oudejaarsavond komen Spaanse families en vrienden (soms in combinatie ervan) ook samen voor een uitgebreid diner. Waarna er iets voor middernacht traditie getrouw op tv naar de klokslagen van de “Puerta del Sol”in Madrid via de nationale zender TVE wordt gekeken. Ter voorbereiding krijgt iedereen een schaaltje of glaasje met 12 druiven, en bij iedere klokslag wordt een druif gegeten. De betekenis hiervan is dat dit voor het jaar erop (voor al de 12 maanden) dit geluk zal brengen. Hierna wordt er geproost en getoost met Cava en wordt er gefeest. Echter zonder veel of groot vuurwerk,  hooguit afgestoken door enkele toeristen. Oudejaarsavond is traditiegetrouw geen moment voor Spanjaarden om vuurwerk af te steken.

1 januari 2018  Año Nuevo
Op 1 januari wordt er, net zoals in Nederland, ook op veel plaatsen aan de Costa’s een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Hierbij is het de bedoeling dat mende zee induikt om het nieuwe jaar met geluk te beginnen een stuk minder koud dan een nieuwsduik in de Nederlandse Noordzee!

6 januari: Los Reyes Magos
De viering van drie koningen in Spanje wordt groots gevierd en begint al op 5 januari, dan starten de jaarlijkse festiviteiten als de Reyes Magos  in de avond aankomen voor de Cabalgata de losReyes Magos (de optocht voor de drie koningen).
De Spanjaarden vieren de aankomst van de Reyes Magos met feestelijke lichtjes,kerststalletjes, kerstliedjes en een grote en vrolijke optocht, de Cabalgata delos Reyes Magos. De drie koningen rijden te paard of in prachtig versierde feestelijke wagens door de straten en gooien snoep en koekjes naar de kinderen. Op 5 janauri mogen de kinderen hun schoentjes neerzetten en daar leggen ze dan wat snoep voor de Koningen en hooi voor de kamelen of paarden van de koningen bij.’s Ochtends zien de kinderen dan of de drie koningen langs zijn geweest , de lekkernijen hebben meegenomen en een mooi cadeautje hebben achtergelaten.
Als ontbijt wordt traditiegetrouw op 6 januari de Roscón de Reyes gegeten, een ronde cake met gesuikerd fruit, welke de edelstenen van de koningen moeten voorstellen.

Geef een reactie