Belangrijke Spaanse (feest)dagen in februari, maart en april

14 februari San Valentín, “el día de los enamorados”
Ook al is de oorsprong ervan heel anders, hier in Spanje is het vooral een commerciële feestdag waar hier vooral geliefden aan elkaar een cadeautje geven en of uit eten gaan.  Er wordt zelfs beweerd dat het Spaanse warenhuisketen El Corte Ingles de viering van deze dag heeft ingevoerd in Spanje  om de omzet te verhogen, hetgeen wonderwel nog gelukt is ook!

Begin maart Las Fallas Mayores de Valencia
De Las Fallas feesten worden voornamelijk in en om Valencia gevierd, hier zijn ze dan ook het meest spectaculair en populair.  Ieder jaar kan dit feest In Valencia op meer dan een miljoen bezoekers rekenen van over de hele wereld. Want in Valencia is er dan 2 weken lang van alles te beleven en te zien. Grote prachtig gemaakte praalwagens met enorme beelden, met verklede mensen erop en er omheen, dansende mensen in de meest bijzondere kostuums, en dan zijn er nog de galafeesten met de mooiste mensen in de meest prachtige, traditionele maar ook moderne outfits, en de meest bijzondere optochten en feesten voor de kleintjes. Er staan bandjes op de hoeken van de straten,, maar ook traditionele muziek, drumbands en of DJ’s, het is echt een uitbundig feest voor iedereen. Iedere avond wordt afgesloten zoals men vaker gewend is In Spanje met een grootse siervuurwerk show.

19 maart “Dia del Padre” Spaanse Vaderdag
Deze dag valt tegelijk met de “Día de San José”. Dit is een officiële vrije en feestdag en deze valt niet zoals in Nederland standaard op een dinsdag maar altijd op dezelfde dag. Op deze dag wordt net als in Nederland en België de vaders extra in het zonnetje gezet. Veel mensen gaan dan met de gehele familie uit eten en in de meeste restaurants zit het dan ook overvol, op deze dag kun je dus zonder reservering bijna in geen enkel restaurant terecht.

Semana Santa (heilige week)
Pasen is het belangrijkste religieuze feest in Spanje, veel belangrijker dan bijvoorbeeld Kerst. De week voor Kerst, waarin de lijdensweg en de wederopstanding van Jezus worden herdacht, heet in Spanje de Semana Santa.
Een week waar geloof, traditie, kunst en devotie in elkaar samenvloeien. Overal in Spanje wordt deze week uitbundig gevierd en de tradities en betekenissen herdacht met name door de (barokke) processies, die deze week dagelijks door de straten gaan, vaak iedere dag met een ander thema. Deze boeteprocessies beginnen op palmzondag

Domingo de Ramos (Palm Pasen)
Voor Palmpasen, de zondag voor Pasen, worden er van gebleekte palmbladen palmstokken gemaakt, waar de Spanjaarden de mooiste creaties van maken. Met deze palmstokken wordt  onder trommelgeroffel door de straten gelopen door de vrouwen en de kinderen in een optocht (Processie )gelopen. Te samen met het grote Jezusbeeld dat door 40 dragers met witte schoentjes wordt gedragen, in 8 rijen van 5 personen, wordt langzaam een route van soms wel 3 tot 5 kilometer afgelegd. Aan het einde van de dag geven de kinderen hun mooie Palmstokken aan opa en oma in ruil voor zoetigheid. Echt heel indrukwekkend, zeker de viering hiervan in Elche, de palmhoofdstad van de Costa Blanca met meer dan 300.000 palmbomen.

Viernes Santo (goede Vrijdag)
Op Viernes Santo wordt de kruisiging van Jezus herdacht, alle Spanjaarden zijn vrij op deze dag en de winkels zijn ook allemaal gesloten. Ook op deze dag is er een processie en een speciale kerkdienst.

Pascua (Pasen)
Met Pasen, op Paaszondag, vieren de christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Pasen is het belangrijkste religieuze feest in Spanje.

Op Paasmaandag komen veel families of vrienden bij elkaar om te eten, vaak wordt dan ook de ‘Mona de Pascua’ aangeboden door het hoofd van de familie. Het is een rijk versierde taart van eierdeeg, versierd met chocoladefiguurtjes die een traditioneel figuur, gebouw of een scene uitbeeld. Het is geen officiële landelijke vrije dag, maar in veel gemeentes overigens wel.