Calamares a la plancha

Inktvis op de (grill)plaat, zo eenvoudig als het recept is, zo heerlijk puur zijn de smaken ervan.

In Spanje wordt inktvis op veel verschillende manieren bereidt, eerder hebben we al een recept geplaats voor de Calamares a la Romana, maar dit is voor de echte vis en inktvis liefhebbers minstens zo lekker. Naast dat het zo lekker is, is het ook erg gezond, we gebruiken alleen pure ingrediënten, al kun je voor de snellere versie ook een kant en klaar olie gebruiken

Calamares a la plancha con aceite de guindilla (gebakken inktvis in guindilla olie)

Wat hebben we nodig voor Calamares a la plancha voor 4 personen?

 • 1 kilo verse pijlinktvis of 600 gram schoongemaakte inktvis
 • (Vers gemaakte) peterselie-knoflookolie en rode peper of chili olie
 • Peper en zout
 • Een grillpan of een grill plaat

Schoonmaken van de inktvis:
Hoe leuk ik het ook vind om vis te bereiden op verschillende manieren en nog leuker vind om het op te eten, het schoonmaken ervan is niet aan mij besteed. Daarom vraag ik altijd of de visboer, dit voor mij wil doen. In het geval ze dit niet kunnen of willen, kun je kiezen voor schoongemaakte ingevroren inktvis, maar dan doe je je zelf en de smaak van dit gerecht wel te kort. Kies liever voor een andere visboer die het wel voor je schoonmaakt of zoek op hoe je een inktvis schoonmaakt en ga zelf aan de slag. Of u de inktvis nu zelf schoonmaakt of niet, zorg dat u deze heel goed spoelt, zodat echt al het zand eruit is, liever een keer extra dan 1 keer te weinig!

De ingrediënten en bereiding voor vers gemaakte peterselie-knoflook olie :

 • 150 ml extra virgin olijf olie
 • 3 grote knoflooktenen of 5 kleintjes
 • Half bosje platte peterselie zeer fijn gesneden
 • Beetje zeezout
 • Peper en Zout
 • Een vijzel
 • Een keukenmachine

Bereiding Peterselie-knoflook olie:
Wrijf de knoflooktenen met een snufje zeezout fijn tot een pasta in de vijzel. Doe nu de knoflookpasta samen met het half bosje zeer fijn gesneden(of geknipt) platte peterselie in de keukenmachine en pureer dit samen. Voeg nu heel langzaam, beetje bij beetje de olijfolie toe. Meng rustig alle smaken en voeg als laatste nog indien nodig een beetje peper en zout toe naar eigen smaak.

Bereiding van de Calamares a la plancha

 1. Snijdt de tentakels en het lijf van de inktvis los van elkaar. Wat veel Spanjaarden doen is smalle inkepingen maken in de breedte, dit gaat het opkrullen later tegen. Dit hoeft niet maar is op de foto’s wel gedaan.
 2. leg de schoongemaakte en goed spoelde inktvis in een schaal met chili olie, keer alles een paar keer goed om en bestrooi met peper en zout. Laat dit minimaal 3 uur staan en schep af en toe alles nog even goed door zodat de smaken zich goed vermengen.
 3. Verwarm de grillplaat of grillpan droog, gebruik geen olie! Op moment dat deze maximaal warm is, legt u de inktvis erop. Door met een spatel erop te drukken zorgt u ervoor dat de inktvis niet al te ver omhoog opkrult. Kijk uit voor de tentakels, die gaan soms iets harder qua grill tijd. Wanneer de randen van de inktvis echt wit gaan kleuren (i.p.v. doorzichtig) draait u de inktvis om. Na nog eens 2-4 minuten is de inktvis klaar (afhankelijk van de grote en de hitte van de grillpan of –plaat).
 4. Serveer op een leuk gekleurd bord en giet er de verse peterselie-knoflook olie overheen. Heerlijk met een paar lekker stukken brood en wat aangemaakte sla met tomaten. Serveer er voor de liefhebber nog een paar schijfjes citroen bij, dat is de perfecte mix namelijk, inktvis en citroen.

¡Buen Provecho!