
Het 14 Stappenplan huis kopen Spanje! Het is allemaal niet nieuw meer voor u omdat u al meerdere woningen heeft gekocht in Nederland? U weet precies hoe het allemaal gaat en hoe het aankoopproces gaat verlopen? Mooi dan heeft u dus heel veel ervaring en eigenlijk ons niet meer nodig toch? Maar laten we eens kijken naar het stappenplan, misschien gaat u er toch wel anders over denken en is met ons zaken doen helemaal zo gek nog niet.
Een huis kopen in Spanje, net even anders dan in Nederland
In Spanje gaat het kopen van een huis net even anders dan dat het in Nederland gaat. We hebben het dan niet alleen over de taal die daar anders is maar ook over de rol van de makelaar in Spanje. Wij weten dat als geen ander omdat wij zowel op de Nederlandse makelaarsmarkt als op de Spaanse makelaarsmarkt bekend zijn.
De werkwijze is net even anders waardoor er toch wel verschillen te noemen zijn. Voordat de koopovereenkomst getekend gaat worden gaat er al heel wat werk aan vooraf voor zowel u als koper als voor ons als makelaars. Het is namelijk een feit dat wanneer je zorgt dat dat allemaal in orde is het allemaal veel minder stroef verloopt. Als makelaar in Spanje ben je soms letterlijk bezig om de wensen van de klant, van u dus, te vertalen zodat wij de meest passende woning voor u weten te vinden.
Wij houden daarmee met van alles en nog wat rekening zoals het budget, de verwachtingen van u, en het doel van de woning in Spanje wat u voor ogen heeft. Wij zorgen er ook voor dat alles te maken heeft met de koop van uw woning zo goed mogelijk verloopt. Dit kan zelfs de inrichting van de woning zijn. In Spanje heeft een notaris niet echt een hele grote rol. In Spanje maken ze gebruik van een vastgoedadvocaat.
Het stappenplan huis kopen Spanje!
Heeft u het besluit genomen om een woning in Spanje te kopen? Dan moet u een aantal stappen doorlopen om ervoor te zorgen dat het aankoopproces op de juiste manier verloopt. U kunt een aantal zaken natuurlijk zelf doen maar het is misschien veel makkelijker voor u om het uit te besteden. Het stappenplan wat wij hieronder beschrijven kan een goede leidraad voor u zijn om zo te beslissen wat u zelf wilt en kunt doen en wat niet.

Het bepalen van het budget
Het bepalen van het budget is een zeer belangrijke stap in het geheel. Op die manier weet u naar welke huizen u kunt kijken en kan u niet het gevaar lopen om helemaal verliefd te worden op een schitterend huis wat u, naar later blijkt, eigenlijk helemaal niet kan betalen. Het is dus goed om van tevoren te bepalen wat u kunt uitgeven en wat uw mogelijkheden zijn. Wanneer u dit weet ga dan pas door naar de volgende stap zodat u niet voor een grote teleurstelling komt te staan als later blijkt dat het allemaal helemaal niet te realiseren is.
Het doel en de regio bepalen van het huis in Spanje
Dat Spanje een groot land is dat hoeven wij u natuurlijk niet te vertellen. Dat u daardoor ook meer heeft om te bekijken ook niet. Neem daarvoor de tijd en ga niet hals over kop iets beslissen waar u eigenlijk helemaal niet achter staat. Misschien zijn juist de wat minder bekende regio’s wel juist mooier en daardoor ook aantrekkelijker voor u om daar een huis te kopen. Het is dan ook goed om te bepalen wat voor u belangrijk is en wanneer u het meest gebruik gaat maken van de woning.
Wilt u graag naar het strand kunnen of juist genieten van de rust? Gaat u bijvoorbeeld alleen maar voor een korte periode dan is het handig om in de buurt van een vliegveld te gaan wonen. Gaat u er blijvend of langdurig wonen, dan zal dit minder belangrijk zijn voor u.
Het inschakelen van een goede makelaar
Nu is daar het punt aangekomen dat het verstandig is om een goede makelaar in te schakelen, maar wat is nu een goede makelaar? Natuurlijk kunnen wij nu zeggen dat wij dat zijn, en dat zijn wij ook, maar dat is iets wat u ook zelf moet beslissen. Wel is het zo dat u beter kunt luisteren naar uw gevoel wat betreft een goede makelaar. Ga niet over 1 nacht ijs. Vraag goed na en kijk goed na hoe goed dat u de makelaar kunt bereiken en welke informatie zij allemaal met u delen.
Het is beter om daar van tevoren even tijd in te investeren dan dat u tijdens het aankoopproces ontzettende spijt krijgt en liever voor een andere makelaar had gekozen.
Het aanvragen van het NIE-nummer
In Spanje heeft u een NIE-nummer nodig als u daar van alles en nog wat wilt regelen. Bent u heel zeker van uw zaak en wilt u echt een huis in Spanje kopen dan is het dus slim om dit NIE-nummer van tevoren aan te vragen. Dit NIE-nummer kunt u aanvragen in Amsterdam bij het Consulaat van Spanje. Heeft u een advocaat die u bijstaat dan kunt u vragen of hij dat voor u regelt.

Van woningen een selectie maken
Veel van het voorwerk dat u kunt doen kan gewoon vanuit huis gebeuren. Wanneer u samen met uw makelaar uw wensen op papier heeft gezet kunt u een selectie gaan maken uit diverse huizen. Er zullen er een aantal zijn die al per direct afvallen maar er zullen er ook zijn waar u toch eerst meer over wilt weten.
Uw makelaar kan u alvast digitaal wat huizen laten zien. Bij nieuwbouw bestaat deze informatie uit een digitale modelafbeelding, een fotoserie, filmpjes van de omgeving en de woning, een plattegrond van project en van de woning en een beschikbaarheidslijst met prijslijst. Wanneer u dit allemaal heeft gezien kunt u aan de hand daarvan een selectie van woningen maken die u wilt zien wanneer u in Spanje bent. Ga niet te veel woningen op 1 dag bezichtigen.
U kunt zich dan namelijk niet meer focussen en u heeft bij de laatste woning geen idee meer wat nu eigenlijk de eerste woning voor moois te bieden had.
Op locatie een woning uitkiezen
Als u besloten heeft om een paar dagen of een langere perioden naar Spanje te komen dan kunt u samen met uw makelaar de huizen die u heeft geselecteerd gaan bekijken en ook de omgeving te gaan verkennen. Dit is namelijk net zo belangrijk als de woning zelf. U wilt toch weten wat de omgeving allemaal te bieden heeft en wat u eventueel kunt doen als u er eens op uit wilt trekken?
Heeft u 1 of meerdere huizen die u wilt gaan bezichtigen houdt er dan rekening mee dat we in de dagen die erop volgen daar nog een keer gaan kijken. Dit doen we niet om u over een streep te trekken maar juist om dan meer naar de omgeving te kijken en te kijken of het gevoel wat u erbij heeft goed blijft. Daarna kunnen we gaan onderhandelen over de prijs en kunt u een besluit nemen. Neem dit besluit niet zomaar in een paar minuten, denk er goed over na. Het is helemaal niet raar wanneer u daar een paar nachtjes over wilt slapen.
Let erop dat wanneer u een reserveringscontract tekent bij een woning dat u niet meer de kans heeft om te onderhandelen. Doe dit dus niet zomaar! Laat een makelaar en een vastgoedadvocaat met u meekijken zodat u niet iets tekent waar u later spijt van krijgt.
Een advocaat inschakelen om een huis te kopen in Spanje
Wij raden het u aan om altijd een vastgoedadvocaat in te schakelen wanneer u van plan bent om in Spanje een huis te gaan kopen. Deze vastgoedadvocaat doet er namelijk alles aan om de belangen van de klant te behartigen en controleert al het papierwerk wat erbij komt kijken. De volgende dingen worden gecontroleerd.
- Het overeenkomen van de gegevens zoals ze bekend zijn in het kadaster
- Nagaan of er op de woning of het stuk land een hypotheek of andere schuld staat
- Kijkt of de contracten in orde zijn en de vergunningen. Dit gebeurt niet alleen bij een nieuwbouw maar ook bij een bestaande woning
- De advocaat begeleid je in de contacten met de notaris en helpt je bij het aanvragen van een NIE-nummer en dergelijke
Zijn de plannen echt dusdanig dat u er zeker van bent een huis te kopen in het mooie Spanje, dan raden wij aan om op dit soort dingen zeker niet te bezuinigen. Het zijn allemaal hele belangrijke dingen die in de gaten gehouden moeten worden. Het is toch een stukje toekomst voor uzelf en dat is zeer belangrijk.
Het openen van een Spaanse bankrekening
Omdat de betaling van de laatste termijn vaak gebeurt met een bankcheque is het handig om een Spaanse bankrekening te hebben. Het afschrijven van onder andere elektra, water, internet en verzekering gebeurt allemaal automatisch maar dient wel vanaf een Spaanse bankrekening te gebeuren. Bij het openen van een Spaanse bankrekening kan het zijn dat u het NIE-nummer nodig heeft. Het is dus ook echt heel belangrijk dat u dit van tevoren aanvraagt.
Het tekenen van het reserveringscontract
Het tekenen van een reserveringscontract moet u echt pas doen wanneer alles goed is gecontroleerd door de vastgoedadvocaat, uzelf en de makelaar. Wanneer u dit contract heeft getekend doet de verkoper de belofte om de woning uit de verkoop te gaan halen. Bij het tekenen van een reserveringscontract en het betalen van de eerste termijn komt een aanzienlijk bedrag kijken. Dit ligt vaak tussen de 3000 en de 10.000 euro. Het bedrag hangt af van de totale koopsom van de woning.
In het reserveringscontract staat alles omschreven omtrent de woning. De verkoopprijs en hoe de woning eruitziet staat daar allemaal in. Er staat ook een termijn in waarbinnen de koopovereenkomst getekend moet zijn en de eerste aanbetaling dient te gebeuren. Moeten er tussentijds ook termijnen betaald worden? Dan dienen deze ook meegenomen te worden in het reserveringscontract.
De koper heeft met het reserveringscontract de mogelijkheid in handen om de woning nader te inspecteren. Dit is dan ook de rede dat het zo belangrijk is om daar de juiste mensen voor in te huren. Stel dat er bij de inspectie iets mis is en u heeft zich als koper zijnde niet goed genoeg beschermt kunt u het reserveringsbedrag kwijtraken. Klopt alles? Dan dient het reserveringsbedrag afgetrokken te worden van de koopsom van het huis.
De koopovereenkomst ondertekenen
De koopovereenkomst wordt opgesteld zodra het reserveringsbedrag is overgemaakt en het reserveringscontract is getekend door alle partijen. Dit contract wordt meestal door de advocaten van beide partijen opgesteld. Is het een nieuwbouw? Dan wordt het vaak door de advocaat van de projectontwikkelaar gedaan. Als de advocaat van de projectontwikkelaar klaar is dan wordt het nog eens gecontroleerd door de advocaat van de kopende partij.
Bij een bestaande woning wordt de koopovereenkomst meestal opgesteld door de advocaat van de partij die koopt. In dit geval u dus. Meestal wordt er een “contrato de arras penitenciales” opgesteld wat inhoudt dat onder aftrek van 10 procent van de koopsom beide partijen alsnog af kunnen zien van de koop.
Nieuwbouw en tussentijdse betalingen
Bij een nieuwbouwwoning is het normaal dat u tussentijds ook betalingen moet verrichten. Dit gebeurt vaak per bouwfase. Met de meeste projectontwikkelaars zijn daar op een goede manier afspraken over te maken hoe dat dit gebeurd en wanneer. De tussentijdse betalingen die u doet gaan altijd in overleg met een vastgoedadvocaat.
In Spanje naar de notaris
Al heeft de rol van de notarist niet zo een belangrijke rol bij het huis kopen als dat die in Nederland heeft, toch is er een notaris wel nodig. De officiële notariële koopakte moet namelijk ondertekent worden om officieel eigenaar te worden van de woning. Ook dient de laatste betaling van de woning bij de notaris gedaan te worden. Vaak doen ze dit door middel van een bankcheque. Deze bankcheque dient u op de dag van ondertekening zelf bij uw bank in Spanje op te halen.
Spreekt u zelf nog geen of niet voldoende Spaans? Is er geen advocaat of aankoopmakelaar aanwezig die u kunt helpen? Dan zal er gezorgd moeten worden dat er een tolk aanwezig is bij de notaris.
U dient ook iemand te vinden die garant staat voor u voor het geval dat de Spaanse belastingdienst u niet kunt vinden. Dit noemt met een fiscaal representant. De escritura, zoals ze dat noemen, wordt door meerdere partijen ondertekent. Dit gebeurt door de verkoper, de koper en de notaris. Zowel de koper als de verkoper krijgen een kopie van het escritura. De koper kan zich nu inschrijven bij de gemeente en ook bij verschillende kadasters. Snel met het verwerken zijn ze in Spanje niet wat betreft de kadasters. Het kan gerust een half jaar duren voordat het allemaal is verwerkt.
Belastingen betalen
Ook in Spanje kunnen ze het niet leuker maken en zult u gewoon belasting moeten betalen. Dit is de grootste kostenpost wat betreft het kopen van een huis. Koop je een nieuwbouwhuis dan is de BTW 10 procent. Bij een bestaande woning noemen ze het overdrachtsbelasting en is het eveneens 10 procent. Het betalen van de overdrachtsbelasting of de BTW gebeurt meestal meteen bij de notaris. Later kan ook maar het moet wel gebeuren binnen 30 dagen na de aankoop. Bij nieuwbouw dient u ook rekening te houden met 1.5 procent zegelrecht. Dit percentage hangt af van de provincie waarin u woont.
Notariskosten en registratiekosten komen ook nog om de hoek kijken. Wanneer u uw woning verkoopt als niet resident zijnde dan wordt er van de verkoopsom 3 procent van het bedrag gereserveerd. Na een jaar kunt u dit bedrag terugvorderen wanneer er is bewezen dat u bij betaling van de belastingen geen achterstand heeft. Dit geldt onder andere voor de onroerendgoedbelasting maar ook voor de afvalstoffenheffing.
Het op naam zetten van water en elektra
Wanneer u een huis in Spanje heeft gekocht is de laatste stap om het elektra en water op uw naam te zetten. Kijk goed bij welke energieleverancier u dat gaat afnemen want ook in Spanje zijn er behoorlijke prijsverschillen onder de aanbieders hiervan. Het verdient dus aanbeveling om even goed rond te kijken waar u een contract voor water en elektra af gaat sluiten. Houd ook rekening met het dag en nacht tarief.
Wanneer er een vereniging van eigenaren is dan dient u zich daar ook in te schrijven. Het afsluiten van verzekeringen is ook een pré. Hier moet u ook zelf voor zorgdragen. Natuurlijk kunt u daarvoor hulp inschakelen maar het moet wel allemaal gebeuren.
Een goede leidraad
Natuurlijk hoeft u niet per se alles te doen wat wij net in dit stappenplan hebben beschreven en het hoeft ook zeker niet per se in deze volgorde maar het geeft u wel een beetje een idee dat er toch wel heel wat bij komt kijken om een huis te gaan kopen in Spanje. Weet dat wij u veel dingen uit handen kunnen nemen waardoor er voor u minder overblijft om te moeten regelen, al zijn er natuurlijk altijd bepaalde zaken die u echt persoonlijk moet regelen en wat wij niet voor u kunnen doen.
Wij zien dat op dit moment de wens naar een eigen woning in een lands als bijvoorbeeld Spanje ontzettend aan het stijgen is. Zeker wanneer we kijken naar de woningen waar bijvoorbeeld een eigen zwembad bij aanwezig is, is een grote vraag naar. Dit heeft vast te maken met de beperkingen die er nu zijn wat betreft het weg mogen gaan en reizen. We kunnen het u niet vaak genoeg zeggen maar zorg voor goede en veel informatie omtrent het kopen van een woning in Spanje en laat u door de juiste mensen op een goede manier informeren.
U kunt beter 10 keer dezelfde informatie krijgen dan 1 keer informatie niet ontvangen die wel heel erg nodig is en waardoor u misschien minder snel gebruik kunt maken van uw woning omdat dit alsnog gedaan moet worden.
Zo zijn er bijvoorbeeld nog wat andere stappen die genomen moeten worden wanneer u het besluit neemt om niet in Nederland, maar in Spanje een hypotheek af te sluiten. Welke stappen dit precies zijn willen wij graag toelichten in een informatief gesprek met ons.
Meer informatie over het verkrijgen van een villa aan de Costa Blanca. Dan bent u bij Huis kopen in Spanje aan het juiste adres.