Makelaars in Spanje, een enorme diversiteit

Het aanbod van makelaars in Spanje is enorm, net als het aantal (vakantie)huizen in Spanje die worden aangeboden is zoveel meer dan in Nederland als in België. We kunnen dan ook wel concluderen dat het om een andere markt en dus ook andere manier van werken gaat dan zoals de makelaars in Nederland en België doen.

Wij spreken uit ervaring, daar wij eerst ruim tien jaar ons eigen bedrijf in het vastgoed in Nederland hebben gehad, alvorens wij ons zijn gaan richten op de Spaanse markt. Juist omdat wij tijdens onze Spaanse vakanties zagen hoe veel makelaars hier werkte, dachten wij dit kan anders en beter.

Wat zijn de verschillen:

01 Geen of bijna geen exclusiviteit. 
Veel verkopers van hun huis in Spanje geven geen exclusiviteit aan een makelaar, dit houdt in dat een woning soms wel bij 5 of meer makelaars te koop staat. Daardoor wordt er door de meeste makelaars geen aandacht dan wel geld besteedt aan mooie foto’s, de juiste gegevens, formulieren en een goede informatieve verkooptekst. Het gevolg hiervan is dat je soms ook de zelfde woning met verschillende prijzen of afmetingen bij de diverse makelaars tegenkomt, zelfs bij nieuwbouw. In Nederland en België is men gewend dat een makelaar veel aandacht en daardoor vaak ook geld aan de presentatie van een woning besteed en alle benodigde documentatie in orde heeft. Een Nederlandse of Belgische makelaar behoort dit ook zo te doen, en is daar ook toe bereid omdat deze exclusief een woning mag verkopen.

02 Een stijgende markt, met stijgend aantal gelukzoekers. 
Nu de woningmarkt in Spanje weer is aangetrokken na de crisis, en er weer sinds 1,5 jaar diverse projecten met (vakantie)appartementen tot kapitale villa’s gebouwd worden, trekt dit ook de gelukzoekers aan in deze branche. Mensen die denken even snel geld te verdienen, zonder kennis van zaken, ervaring of de juiste achtergrond. Even bot gezegd een pizzakoerier die als “bijverdienste” ook nog huizen laat zien aan mensen waarvan hij hoort dat die een huis willen kopen, is geen makelaar. Iedereen wil een graantje meepikken, omdat men denkt dat het makkelijk geld verdienen is. In Nederland en België kunt u veel beter nagaan of u zaken doet met een gerenommeerd kantoor of niet. Daarnaast betekent een Nederlandse vlag op een kantoor of auto van een makelaar nog niet dat ze ook werkelijk een Nederlands kantoor zijn, dan wel de taal machtig zijn.

03 Voor iedere geboden service iets verdienen. 
Wanneer u de betekenis van makelaar Googelt staat er het volgende:“Een makelaar is iemand die bemiddelt tussen de koper en de verkoper van een zaak of een persoon.” Veel makelaars nemen dit in Spanje heel letterlijk, dat betekend dat ze zorgen dat een klant een woning koopt en daarna houdt de service op. Vraagt u om een bankrekening, een Nie nummer, een airco of iemand die een alarminstallatie wil installeren, kunnen ze u daar best bij helpen, maar ook hier proberen veel makelaars nog op te verdienen, al is het maar tien euro. Een goede makelaar werkt zo niet, wij leggen u graag uit hoe uitgebreid onze service in Spanje is….

Uitgebreide service:
Huis aan de Costa doet er alles aan om een zo’n goed mogelijke dienstverlening te kunnen verlenen, dit begint al vanaf het eerste contact per email of telefoon. Gedurende het gehele proces wordt u door ons persoonlijk regelmatig op de hoogte gehouden van de vorderingen van de bouw met foto’s, film en andere updates. Onze service eindigt zeker niet wanneer we uiteindelijke bij de notaris na ondertekening van uw koopcontract naar buiten lopen. De zorg erna vinden wij minstens zo belangrijk bijvoorbeeld om u weg wijs te maken in de omgeving, of te helpen wanneer u bepaalde diensten nodig heeft.  Of dit nu om een adres voor een airco gaat, of dat van een goed restaurant, een leuke markt, een bouwmarkt of een dokter gaat, wij helpen u graag wegwijs in de omgeving waar u een Huis aan de Costa heeft gekocht.

Hoe kiest u nu de juiste makelaar?

  • Luister naar uw gevoel en ga niet over 1 nacht ijs, stap niet gelijk in het vliegtuig als u het idee in uw hoofd heeft ik wil een huis of appartement kopen in Spanje.
    Benader een aantal partijen vanuit Nederland en kijk hoe snel men reageert, en ook daarna op de juiste manier opvolgt wat wordt toegezegd.
  • Wordt er naar u geluisterd, en dus ook goed met uw tijd omgegaan. Of wordt u “gepushed” om vooral die huizen te gaan bekijken die de makelaar graag aan u wil verkopen.
  • Vraag ook wat er bij de dienstverlening hoort van de makelaar, moet u voor extra diensten ook extra betalen?
  • En de laatste tip, als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook vaak.

Geef een reactie