Prijzen zijn een stuk lager in Spanje

Zowel de huizenprijzen als de kosten van het levensonderhoud zijn over het algemeen een stuk lager dan in Nederland en België. Ik lees wel eens op Facebook en blogs dat dit niet zo is, maar onderstaand een aantal voorbeelden waar uit blijkt dat dit gewoon nog steeds een feit is.

Huizenprijzen

U heeft hier, wanneer u een huis wilt kopen in Spanje in de buurt van de kust al een geschakelde of soms zelfs een vrijstaande villa met privé zwembad voor rond de € 250.000,- daar heb je in Nederland vaak niet eens een 2 kamer appartement voor in de randstad.  Maar ook een penthouse met 3 slapkamers, met minimaal 2 badkamers, met een zeer ruim dakterras en de beschikking over een gezamenlijk zwembad en andere faciliteiten is hier voor rond tussen de € 200.000,- en € 300.000,- te koop.
Wel is de tijd voorbij dat u een 1e lijns appartement kunt kopen voor € 75.000,- met 2 slaapkamers en een zwembad, ook al krijgen we die vraag nog wekelijks.  Ons antwoord is dan ook steevast dan bent u heel wat jaren te laat met een huis kopen in Spanje.

Kosten levensonderhoud

Maar ook de boodschappen, zeker wanneer u groente en fruit op een van de vele markten koopt zijn een stuk goedkoper, net als de drank en het uit eten gaan. En een 3 of 4 gangen dagmenu met drankje en koffie na voor onder de € 10,- is hier heel normaal, terwijl je in Nederland daar misschien net van kan lunchen. Maar ook in de betere restaurants kunt u een heel uitgebreid menu nuttigen voor een prijs waar u in Nederland misschien alleen een hoofdgerecht voor heeft in een soortgelijk restaurant.

Auto kosten

De aanschaf van nieuwe auto’s is een heel stuk voordeliger in Spanje dan in Nederland en soms zelfs in België, daar in tegen is het lastiger om een goed geprijsde en net en god onderhouden 2e hands auto aan te schaffen in Spanje. Maar wie goed zoekt, kan ook hier een redelijk geprijsde en goed onderhouden auto vinden.
De verzekering en belasting is wel vele malen goedkoper dan in Nederland, u kunt rekening houden dat wat men hier per jaar kwijt is u in Nederland voor dezelfde auto per maand of hooguit per kwartaal kwijt bent. Zeker toch ook een goede reden om een huis te kopen in Spanje.