Prijzencircus in Spanje

De huizenmarkt in Spanje zit het laatste jaar enorm in de lift, een logisch gevolg hierop is dat de huizenprijzen ook stijgen. Juist dan is het extra belangrijk om een goede makelaar in de hand te nemen die u begeleid gedurende het gehele proces. Die weet wat er ter plekke speelt, hoe de prijzen zijn ontstaan en wat reëel is en wat niet.  Enkele voorbeelden uit de praktijk:

Projecten worden in verschillende fases opgeleverd
Sommige projectontwikkelaars verhogen, wanneer fase 1 van een project goed loopt, de prijzen van fase 2 met 10 tot soms wel 25%. Ook al zit er slechts 4 maanden tussen fase 1 en fase 2 van het project. Precies dezelfde woningen, maar het kan ook anders:

Stilgelegde projecten van voor of tijdens de crisis worden nu afgebouwd
Wat nu ook veel gebeurd is dat projecten die halverwege zijn stilgelegd gedurende de crisis, nu opgekocht worden door een andere projectontwikkelaar en worden afgemaakt en/of helemaal worden gemoderniseerd naar de stijl en bouwvoorschriften van nu. Het skelet is dan bijvoorbeeld 8 jaar oud, maar de rest is allemaal van nu, zo ook de prijzen.

Nu kan het zijn dat de prijzen van woningen uit Fase 1 met de oude stijl (torentjes, boogjes, dichte keuken, kleinere ramen) bijvoorbeeld € 95.000,- zijn en de woningen in de nieuwe stijl bijvoorbeeld € 125.000,- kosten. Exact dezelfde afmetingen en ligging, want ook dat kan een diversiteit aan prijzen geven. Ook dit geeft natuurlijk enorm veel verwarring wanneer u vanuit Nederland op internet gaat kijken en bij het zelfde project iedere keer andere foto’s of prijzen tegen komt, dan komt u inderdaad terecht in het prijzencircus van de Spaanse woningmarkt.

Eerlijke up to date prijzen
Een goede makelaar brengt duidelijkheid in deze wirwar. Het team van Huis aan de Costa past altijd de prijzen aan op onze website naar het huidige niveau van de projectontwikkelaar. Helaas gebeurd dit niet altijd, er zijn makelaars die gebruiken de foto’s van de nieuwe stijl woningen maar zetten daar de oude prijzen bij. Gewoon om klanten te lokken en pas ter plekke te laten ervaren dat het appartement waar de klant vanuit Nederland verliefd op is geworden, helemaal niet te koop is voor die prijs. Wij zijn van mening dat eerlijkheid het langst duurt, en vinden het niet netjes naar de klant toe om onrealistische prijzen op de website te zetten.

Dus als u na het lezen denkt, oh die makelaar is veel goedkoper, ik kan beter daar een afspraak mee maken, kan nog wel eens bedrogen uitkomen. Projectontwikkelaars bepalen de prijzen van een nieuwbouwproject, daar heeft een makelaar helemaal niet mee te maken, een makelaar wordt ook betaald door een projectontwikkelaar en niet door de koper.

Geef een reactie