Recept voor Gambas al Ajillo

Het geheim van dit Spaans tapas recept zit in de bouillon die getrokken wordt uit de schillen van de gepelde garnalen. Na het bakken van de garnalen voegt u de garnalenbouillon toe aan de olie en laat u deze nog even samen door pruttelen zodat dit resulteert in een heerlijk geurende garnalen-knoflookolie dipsaus. Het klinkt waarschijnlijk een stuk moeilijker dan dat het is, volg het recept en dan zult u merken dat het eigenlijk vrij eenvoudig is.

Ingrediënten:

 • 24 rauwe ongepelde Gamba’s, sortering 31-40/lbs (maar een ander formaat of soort garnaal is ook prima)
 • 8 tenen Knoflook, in schijfjes van 2-4 mm dik;
 • 2 tenen Knoflook, geperst; (voor de bouillon)
 • 1 Rode Spaanse Peper, in dunne schijfjes; (zonder de zaadjes, indien u van heel pittig houdt dan met de zaadjes)
 • 1/3 kopje Olijfolie
 • 2 kopjes water
 • Snufje grof zeezout
 • Klein bosje platte peterselie
 • 1 limoen of citroen in kwarten gesneden
 • Gesneden stokbrood of een Turks brood om de heerlijke saus mee op te dippen

Bereiding:

 1. We beginnen met het voorzichtig pellen van de gamba’s, probeer het staartje aan de garnaal te laten zitten. De kop en de schillen van het middenstuk houdt u apart, daarvan gaan we de bouillon trekken.
 2. Doe in een steelpan (het liefst met dikke bodem) een laagje water van ongeveer een centimeter. Voeg hierbij de Gamba karkassen, 2 uitgeperste tenen knoflook en een snufje zeezout toe. Laat dit inkoken tot er ongeveer een halve centimeter water over blijft. Giet het mengsel door een fijne zeef en bewaar de garnalen bouillon.
 3. Doe een ruime hoeveelheid olie in een kleine koekenpan of wok met vuur of elektra op middelhoge stand. Fruit hierin de in plakjes gesneden knoflook en Spaanse peper stukjes. Let op dat de knoflook niet verbrand of te hard gaat, dan geeft deze een bittere smaak af en is uw gerecht echt verpest.
 4. Wanneer de knoflookschijfjes lichtbruin kleuren, zet u het vuur of elektra hoger en voegt u de gamba’s toe. Schep terwijl u de gamba’s aanbakt alles goed door elkaar.
 5. Zodra de gamba’s mooi roze kleuren zijn ze klaar. Voeg vervolgens de zelf getrokken garnalenbouillon toe, roer even goed door en laat dit mengsel op half vuur nog even zachtjes pruttelen voor een minuut of 3-4.
 6. Giet de gamba’s met saus in een (verwarmd) schaaltje, knijp er naar wens een beetje citroen of limoen over en strooi er naar smaak nog een beetje grofzeezout over. Maak het gerecht af met fijn gesneden platte peterselie welke u ruim over de garnalen strooit.
 7. Zet er een schaal naast met gesneden stok- of ander brood om de heerlijke saus mee op te dippen en het grote genieten kan beginnen.

¡Buen Provecho!

Geef een reactie